Pieczeń z indyka
Komentarze: 0
Witam zapraszam do mojej kuchni dzisiaj chcę wam zaproponować
przepis prosty ale smaczny soczystą pieczeń z piersi indyka.
Jesli macie ochotę zapraszam.
Składniki;
1 kg.piersi z indyka
2 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka oliwy
sól, pieprz, 2 cebule ,2 łyżeczki grubej soli
30 dag.cukinii, 1 cytryna
50 dag.małych ziemniaków
Sposób przyrządzania;
Mięso umyć i osuszyć,natrzeć oliwą ,czosnkiem(czosnek,przecisnąć przez praskę)
solą oraz pieprzem.Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu,obiązać mięso nitką.
Pieczeń umieścić na blaszce i piec w piekarniku 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Cebulę obrać i podzielić na małe cząstki.Ziemniaki umyć ,podzielić na połówki.
Posypać blachę z mięsem grubą solą.Ułożyć ziemniiaki i cebulę .
Włożyć do piekarnika i piec z mięsem przez 40 minut.
Cukinię oczyścić ,pokroić na kawałki,ułożyć obok warzyw po 15 minutach.
10 minut pezed końcem pieczenia podlać, mięso i jarzyny szklanką wody.
Posypać delikatnie pieprzem obłożyć cząstkami cytryny .Gotowe danie
udekorować ziołami.Polecam smacznego.
Dodaj komentarz