lut 15 2021

Pieczeń z indyka


Komentarze: 0

Witam zapraszam do mojej kuchni dzisiaj chcę wam zaproponować

przepis prosty ale smaczny soczystą pieczeń z piersi indyka.

Jesli macie ochotę zapraszam.

Składniki;

1 kg.piersi z indyka

2 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka oliwy

sól, pieprz, 2 cebule ,2 łyżeczki grubej soli

30 dag.cukinii, 1 cytryna

50 dag.małych ziemniaków

Sposób przyrządzania;

Mięso umyć i osuszyć,natrzeć oliwą ,czosnkiem(czosnek,przecisnąć przez praskę)

solą oraz pieprzem.Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu,obiązać mięso nitką.

Pieczeń umieścić na blaszce i piec w piekarniku 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Cebulę obrać i podzielić na małe cząstki.Ziemniaki umyć ,podzielić na połówki.

Posypać blachę z mięsem grubą solą.Ułożyć ziemniiaki i cebulę .

Włożyć do piekarnika  i piec z mięsem przez 40 minut.

Cukinię oczyścić ,pokroić na kawałki,ułożyć obok warzyw po 15 minutach.

10 minut pezed końcem pieczenia podlać, mięso i jarzyny szklanką wody.

Posypać delikatnie pieprzem obłożyć cząstkami cytryny .Gotowe danie

udekorować ziołami.Polecam smacznego. 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz