Skrzydełka z kurczaka w ognistym sosie
Komentarze: 0
Witam cześć skrzydełka na pewno kojarzą wam się zwykle z oszczędnym rosołem,
ale nie wiele trzeba aby wyczarować z nich prawdziwy smakołyk.
Upieczone w piekarniku podane z sosem ,zadowolą najbardziej wybredne
wymagające podniebienie.Zapraszam.
Składniki na 4 porcje;
12 szkrzydełek
200 ml.ketchupu
2 cytryny, 1 mała cebula, 5 czubatych łyżek cukru, 1 łyżka octu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 ząbek czosnku,odrobina sosu worcester lub sosu sojowego
sól, pieprz cayenne,melisa cytrynowa lub natka pietruszki do dekoracji.
Przyrządzenie;
Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę,czosnek posiekać lub przecisnąć
przez praskę i wrzucić do ketchupu,wymieszać z cukrem ,octem i musztardą.
Doprawić sosem worcester lub sojowym.Wlać przygotowany sos do rondelka i zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty,doprawić solą i pieprzem cayenne.
Posmarować skrzydełka odrobiną sosu,ułożyć na blaszce i piec 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Podczas pieczenia smarować kilkakrotnie sosem.
Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plasterki ułożyć na talerzu.
Upieczone skrzydełka ułożyć na cytrynie ozdobić melisą z cytrynową lub natką pietruszki.
Resztę sosu podawać w osobnym naczyniu.Polecam smacznego.
Dodaj komentarz